söndag 24 oktober 2010

Till min hemliga bokvän

Hej hemliga bokkompis! Vad kul det ska bli att få ditt paket och sen få veta vem du är! Så här är mina preferenser på ett ungefär:

* Vilken genre eller författare gillar du bäst? 
Jag tycker mycket om klassiker! Några favoriter är Hundra år av ensamhet, Bröllopsbesvär, Moby Dick och Och solen har sin gång. Joyce Carol Oates är något av en husgud, fast egentligen gillar jag hennes noveller bäst. Tove Janssons muminböcker är ju också i en klass för sig. Vad gäller lite modernare författer så tycker jag mycket om Bodil Malmsten, särskilt hennes journalböcker. Även Sara Stridsberg Haruki Murakami och John Ajvide Lindqvist är bra.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Just nu är jag nyfiken på Alice Munro, José Saramago och Robert Bolaño. Och förstås allt som är japanskt!

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Jag vet inte... Ja det var väl senast jag läste Paulo Coelho då. Jag läste Zahiren och tänkte "Nej, nu har jag gett honom tre chanser och det är allt han förtjänar. Aldrig mer!".

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Den författare jag äger flest böcker av är Joyce Carol Oates. En som fattas i min samling och som jag ännu inte har läst är dock Blonde...

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
I bloggens högerspalt. Jag ska lägga upp en till lista över 2007 strax, så du får lite mer att gå på!

* Annat litterärt, värt att veta..?
Jag läser gärna på engelska. Det kan inte ha undgått någon att jag läser japansk litteratur inför min japanresa den här hösten, så det är alltid ett säkert kort också!

 
* Vad äter du för godis?
Det mesta, men jag gillar inte choklad med nötter eller russin i. Och inte violsmak.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?
Mums! Särskilt alla knapriga och starka saker!

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Inte kaffe, men te! Helst blommiga eller klassiska smaker. Japanskt grönt te vore fint att ha. Min kompis hade ett svart te som hette Farbror August som var så gott! Det har jag varit sugen på att skaffa.


* Hobby? 
Japanskt bågskytte - Kyudo. Spela blockflöjt, eller ja det är väl mitt yrke, men min hobby också kan man säga. Internet. Friskis & Svettis. Böcker. Naturen och skogen.

* Favoritfilm? 
Det finns så många bra, men om jag måste välja: Amelie från Montmartre, Lost in Translation, Spirited Away, Kill Bill, Trion från Belleville.

* Favoritmusik?
Popmusik. Just nu lyssnar jag på Säkert och Oskar Linnros mest. Tycker även om folkmusik, balkan, klassiskt, country... Det finns bra musik inom de flesta genrer. Det som jag har lite svårt för (men som jag ändå tycker att jag börjar förstå mer och mer) är hårdrock. 

* Stjärntecken? Favoritfärg?
Jag kan inte se hur mitt stjärntecken skulle ha nån betydelse? När jag väljer kläder brukar jag jämt fastna för det som är mörkblått eller ljusgrått. Annars gillar jag klarrött och gult. Klara, barnsliga grundfärger typ. :)

* Samlar du på något?
Hm... Flöjter? Jag ser min lista över böcker jag läst som en samling. Jag är ganska förtjust i samlingar, då är det bra att ha nåt som inte tar nån plats. Som får plats i en bok. Den kommer du ju bidra till genom att du skickar en bok som jag kommer läsa! 


Ja.. Om det är något annat du undrar så är det bara att lämna en (anonym) kommentar. Ser fram emot ditt paket jättemycket!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Emma!
Jag är bara sååå avundsjuk för att du ska resa till Japan. Och göra vad?? - Jag var där under 80-talet då jag var sjöman, det blev några korta besök i land i Yokohama, Nagoya etc under åren.

Hittar inte Japans förste nobelpristagare, Kurosawa, i din litteraturlista. Jag har skrivit några blogginlägg om hans böcker och något litet annat japanskt. Han skildrar Japan för 50 år sedan c:a.

Trevlig blogg - tänker hänga på här!

Emma sa...

Hej lustigkulle!

Jag ska hälsa på en kompis som uppehåller sig i Sendai, som ligger längs norra östkusten, denna höst. Fast först ska jag vara lite i Tokyo. Är ganska nervös över att åka alldeles själv och hitta till mitt hotell själv och sådär! Men jag tror det kommer bli fantastiskt! Hon skriver att nästan ingen kan engelska, så jag kommer få tillfällen att öva min bristfälliga japanska... :)

Vad tyckte du om Japan när du var där?

Trevligt att du gillar bloggen!

Anonym sa...

Fascinerande, på ytan ganska västerländskt, jag menar stadsbild, butiker, tåg, bussar. Men man bedrar sig. Man blev ofta helt förbryllad. Den Japanska kulturen är i grunden helt olik vår. Då, på 80-talet var arrangerade äktenskap mycket vanligt, t.ex Jag tror att det har ändrat sig.

Men jag trivdes, det är ett vänligt land. Såvitt jag minns är Tokyo skyltat med västerländska bokstäver vilket gör det litet lättare att hitta. Ett knep: Be någon att skriva upp viktiga adresser med japanska bokstäver på ett papper som man kan visa en taxichaufför. Det kan vara svårt att uttala platsnamn rätt så att de förstår.

Emma sa...

Ja, japansk adress är nog bra att ha uppskrivet så man slipper krångla. Jag ska köpa en bättre kamera tills jag åker dit så jag kan minnas allt och kanske lägga upp nån bild här på bloggen.

Emma sa...

Och förresten, tack för Kurosawa-tipset! Jag har inte läst!

Anonym sa...

Hej jag är din hemlige pocket och prassel vän, tror jag har kommit på vilken bok du ska få redan, annars ska jag fundera lite till!

Emma sa...

Åh hej hemlige vän! Trevligt att höra från dig och spännande att du redan vet bok! Jag tycker det är väldigt svårt, men det beror väl på vem man ska hitta bok till. :)

besöksräknare