söndag 10 oktober 2010

Min japanutmaning so far

Eftersom jag planerar att åka till Japan i november så tänkte jag koncentrera mig på att läsa japansk litteratur den här hösten. Det kan vara japanska författare eller bara böcker som utspelar sig i Japan, ja något som har med Japan att göra helt enkelt! Jag har också försökt se en del filmer med japansk anknytning.

Nu när vi är i början av oktober tänkte jag sammanfatta vad jag har läst och sett hittills!

Böcker:

Över näktergalens golv,
Grass for his pillow och
Brilliance of the Moon av Lian Hearn.
Lian Hearn är inte japan, men hennes böcker utspelar sig i ett gammalt Japan som känns väldigt äkta när man läser om det! 

Snöns rike av Yasunari Kawabata
Japansk författare och nobelpristagare och en bok som utspelar sig i Japan runt den tiden som boken är skriven, dvs 1935.

Saga lär sig japanska av Carin Balfe Arbman
En bok som är skriven av en svenska och som utspelar sig i Sverige, men som handlar om Japan och det japanska språket.

Det visa regnträdet av Kenzaburo Oe
Japansk författare och nobelpristagare. Noveller som utspelar sig i Japan vid olika tidpunkter under 1900-talet.

Filmer:
Hiroshima Mon Amour
The Return of the Cat
Whisper of the Heart
Only Yesterday

Hiroshima Mon Amour är en fransk film, men den utspelar sig i Hiroshima i Japan och en av de två huvudrollsinnehavarna är japan. De tre nedersta är anime-filmer från studio Ghibli dit också Hayao Miyazakis underbara filmer Spirited Away, Det levande Slottet, Min granne Totoro med flera hör.

3 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Tyckte mycket om Över näktergalens golv, men har inte kommit mig för att läsa uppföljarna...

snowflake sa...

Om du gillar poesi tycker jag att du ska prova Basho, haiku-mästaren från 1600-talet.

Jag läste också japanskt inför en resa för ett par år sen, det är ett bra sätt att komma i stämning. Då hittade jag också en fackbok, Japans historia, som jag kan rekommendera. (Oproportioneligt mycket kristendom, dock.)

Emma sa...

...med näsan: Gör det! De är lika bra som den första! Jag har inte kommit mig för att läsa de två lite mer fristående böckerna i serien Vid hägerns skarpa skri och Och himlens vida väv. Känner att det kan bli en överdos om jag inte väntar ett tag...

snowflake: Basho ska kollas upp! Jag har också läst Japans historia tror jag, med en geisha som går på en gata på framsidan? Den var bra, men jag tror inte jag orkade igenom hela riktigt... Har tankar på att försöka läsa den igen nån gång. Den är en sån bok som jag skulle vilja äga för att kunna ta fram och läsa litegrann i ibland. Jag är så dålig på att komma ihåg historia så jag behöver upprepningen! :)

besöksräknare