fredag 8 oktober 2010

Dålig erfarenhet av skolbibliotek

Igår vikarierade jag som blockflöjtslärare ute på en skola. Jag fick hålla till i skolbiblioteket eftersom skolan som vanligt inte hade någon musiksal, vilket är helt förfärligt och jag fattar inte hur de tänker! Har de ingen musikundervisning liksom!? I det lilla lilla biblioteket fanns ett piano inklämt, och i ett skåp bakom en skärm låg några ihopvikta notställ. That's it! Och när jag träffade bibliotekarien blev hon förvånad över att se att jag använde pianot i undervisningen, hon hade planer på att kasta ut det! 

Nåväl. Jag skriver inte för att klaga på musikresurserna i grundskolan. Det här är en bokblogg!

Medan jag väntade på mina elever som aldrig kom gick jag omkring i biblioteket och plockade lite bland böckerna. Jag blev förvånad och förskräckt över vilken oreda det var i hyllorna och hur gamla och slitna böckerna var! Vi snackar Norska folksagor från 50-talet, Vår skattkammare från 50-talet, Djungelboken från 50-talet och på faktaavdelningen: Det här är Paris från 1963 som berättade att i Paris bor det fem miljoner människor och så här ser bussarna ut i Paris, med bild på en buss som såg ut att vara från artonhundratalet.

Visserligen är jag för att barn och ungdomar läser klassiker och lär sig om historian, men i ärlighetens namn var det inte klassikerna som fick mig att älska böcker när jag var liten. Visst, det fanns Harry Potter och andra moderna böcker i biblioteket också, men det var knappt så att de höll ihop. Och böckerna stod huller om buller i hyllorna! Jag är ju en sån som tycker om att ställa böcker i ordning så det roade jag mig med när mina elever inte behagade dyka upp på sina lektioner.

Men alltså, jag trodde att skolorna ville locka barn att läsa mer? Men man måste ju ha böcker som är intressanta för barn att läsa! Och man måste ju visa att böcker är värdefulla genom att hålla ordning och ta hand om biblioteket! Vilket förfall! Jag blir jätteupprörd! Kanske hade de bara otur med sin bibliotekarie eller nåt, vad vet jag, men de borde göra något åt det. Jag hoppas bara att det inte är så här på alla skolor. 

Är det det?

9 kommentarer:

Linnea sa...

På de tre skolor jag har gått på har skolbiblioteken varit jättebra och i regel haft bättre utbud av nyare ungdomsböcker än stadsbiblioteket. :) Jag har inte haft något att klaga på.

Emma sa...

Skönt att höra! Jag har också haft bra skolbibliotek i de skolor jag har gått, det var därför jag blev så förvånad av det jag såg i går.

Fröken S sa...

BibbloK - vår skolbibliotekarie är snabb med att köpa nya ungdomsböcker och är lyhörd till vad eleverna vill ha. Dessutom gallrar hon ut böcker varje år. Vi är stolta över vårt bibliotek.

snowflake sa...

Det låter ju helt bedrövligt. Men Djungelboken förtänar att vara kvar!

Emma sa...

Fröken S: Vad härligt, så ska det vara!

Snowflake: Ja, många gamla böcker var ju jättefina på sitt sätt, till exempel boken om Paris som var sjukt snyggt tecknad á la 1960 och gamla fina Elsa Beskow-böcker. Jag tror att en nyutgåva av Djungelboken med ett modernare språk och en fram- och baksida som håller ihop skulle göra sig riktigt bra i det där skolbiblioteket. :)

Annica sa...

Nämen fy vilket trist bibliotek, men kan detta inte bara varit ett av de få skräckexemplaren?
Jag kommer ihåg när jag gick i skolan så hade vi underbara bibliotek, från lågstadiet och upp till gymnasiet.
Nu när mina egna barn går i skolan så har det varit kononbra på alla de skolor det gått på. De kommer hem med fina, bra och aktuella böcker. (Även om det finns klassiker)

Emma sa...

Annica: Åh vad bra! Det är kanske som du säger att just denna skola är ett skräckexempel. Eller så är det ett så pass bra bibliotek som peppar barnen att läsa mycket så att alla nya fräscha böcker är utlånade hela tiden..? :) Men jag blev ju som sagt också upprörd över att skolan inte har någon musiksal så jag är rädd att de kanske har en kulturdipp över huvud taget...

Joanna sa...

Biblioteket känner jag inte igen men bristen på musiksal - det är vardag. Jag får börja med att släpa instrument till klassrummet, möblera om (asa byråer och annat)och rigga anläggningar osv. varje musiklektion tar minst 2 * 30 min att rigga... Inget prioämne i svenska skolan!

Emma sa...

Joanna: En gång vikarierade jag på en skola där de heller inte hade någon musiksal. Musikläraren berättade att de hade haft musikundervisning i entrén. Jag menar alldeles innanför ytterdörren liksom, i "hallen". Han sa att de rullade dit ett piano och en whiteboard och körde. Och jag frågade om det inte var störande med alla som gick ut och in samtidigt och han ba: Jo, i början var det väl lite konstigt, men sen vande folk sig.

WHAT!!!???

De hade haft en musiksal, men sen var det väl nåt annat som var "viktigare" som behövde utrymmet. Vad ska man säga...?

besöksräknare