söndag 24 oktober 2010

Tematrio: film

När Lyran var hemma och var sjuk ville hon ha tips på bra filmer att se. Här är tre bra filmer som passar att se på hösten:
1. Trion från Belleville från 2003 är en fransk animerad liten pärla. Den är häftigt tecknad, den har nästan inga repliker men fantastisk musik. Den handlar om en pojke som bor med sin mormor/farmor. Det enda han är intresserad av är att cykla och till slut är det dags att cykla Tour de France, men under loppet bryter han ihop och blir upplockad av "brytbussen" som dessvärre visar sig vara en fejkbrytbuss. Han blir kidnappad till Amerika och mor/farmodern och hennes hund blir tvungen att följa efter för att försöka få honom tillbaka. Är filmen för barn eller vuxna? Vet inte, jag tror den är för alla med ett öppet sinne.
2. Underground av Emir Kusturica från 1995. Som vanligt med Kustruicas filmer är allt som en enda lång serbisk fest - för mycket, för osannolikt och för galet men samtidigt så himla himla roligt. Underground handlar om en grupp människor som går under jorden under andra världskriget. Där lever de undangömda och ständigt förberedda på en attack i flera år. Det är bara det att när kriget är slut är det ingen som kommer ihåg att tala om det för dem. Fantastisk musik även i denna film!
3. Hero av Zhang Yimou från 2002 är en kinesisk film. Fotot är sagolikt, handlingen är sagolik, känslorna är sagolika. Se den om du inte gjort det!

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

jag har tydligen missat en del roligt

Emma sa...

Åh det finns så många filmer som gör mig glad! :)

Bea sa...

Ja, Hero är fantastisk! Trion från Belleville har jag inte sett men låter absolut som något för mig.

besöksräknare