lördag 23 oktober 2010

Read or Die!

I och med att jag under det här året har börjat lära mig japanska har jag också blivit intresserad av att se mer anime, alltså japanska tecknade tv-serier och filmer. Innan 2010 hade jag bara sett Sailor Moon eftersom det har gått på svensk TV. Bara och bara - jag älskar Sailor Moon, men jag blev ändå inte sugen att utforska fler serier förrän jag började lära mig språket. Nu har jag sett några stycken, bland annat Strawberry Panic, Angel Beats och Honey and Clover.

Anime är ganska speciellt jämfört med västerländska tecknade tv-serier, men man vänjer sig efter ett tag med konstiga ansiktsuttryck, symboler, skrik och utrop, annorlunda teckningsstil och klippning och förstås med språket. Man får acceptera att det är en del kulturella saker man inte kan förstå. Men för mig är det lite av tjusningen. Jag förstår att för en japan har karaktärerna och handlingen en annan innebörd än den har för mig och det gör att jag vill se mer, tränga in djupare i genren så att jag också kan se det där som de ser!
Nu har jag hittat en serie som jag tänkte kanske kunde passa bokbloggare som är nyfikna på anime! Den har det fantastiska namnet Read or Die och handlar om en författare som möter tre systrar som är detektiver, bokälskare och som dessutom har nån slags origami-superkraft som gör att de kan förvandla papper till nästan vad som helst. Cool, bra, rolig! Kolla in!
 

2 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Kul, jag har läst så mycket om böcker om Japan och alltid velat resa dit.. En kompis studerade japanska flera år, han fick stipendium att resa dit.

Emma sa...

Res! Jag tror att det är ett fantastiskt land. Jag ska snart åka dit och hälsa på en kompis som är där. Hon har också fått stipendium för att åka. Jag ser fram emot det så mycket!

besöksräknare