söndag 31 oktober 2010

Söndag

Jag söndagsstädar lite och dansar till min kusin Johan Karlbergs fantastiskt svängiga band The Very Best:

Kokoro av Natsume Soseki

Ännu en japansk bok avklarad inför resan som kommer närmare och närmare. Nu är det nästan bara en vecka kvar tills jag åker! Fram till dess tror jag inte att jag hinner läsa någon av de japanska böcker jag har för tillfället så jag läser McCall Smith i stället och tar med mig Haruki Murakamis Kafka på stranden (som jag vann av Malin) på flyget. 

Den bok jag läst nu heter Kokoro och är skriven av Natsume Soseki år 1914. Kokoro betyder hjärta på japanska men det kan också betyda ungefär "känslor" eller "det inre". Anledningen till att jag valde att läsa den var helt enkelt att jag såg den i återlämnat-hyllan på biblioteket och tänkte "Ah, en japansk författare, den tar jag." Undrar vem som läste den innan mig och hur det kom sig...

Kokoro handlar om en universitetsstudent som blir vän med en lite äldre man som lever ett mycket isolerat liv med sin fru. Huvudpersonen kallar sin vän för Sensei (läromästare) och han gör allt för att koma honom nära, men det går trögt. Sensei vill inte gärna öppna sig för någon, han är inåtvänd och sluten. Till slut lovar han att berätta om sitt liv för studenten och när studenten är hemma hos sina föräldrar för att ta hand om sin döende far, får han ett långt brev från Sensei.

Boken handlar om skuldkänslor, ensamhet och depression men jag tycker inte att den var jobbig att läsa av den anledningen. Kanske för att jag hela tiden irriterar mig på att huvudpersonernas bekymmer skulle kunna lösas så lätt om de bara pratade med varandra om sina känslor. Det är så mycket som stängs in och göms undan i deras inre, och där uppstår problemen. Jag tänker först att det beror på den tid och det land de lever i, men sen kommer jag på att det finns många människor här idag som inte heller har någon att prata med om det som de känner.

Så snälla läsare: prata med varandra! Var inte rädda! Var ärliga, mot er själva och mot andra. Snärj inte in er i tankar och känslor som aldrig får komma ut, det är livsfarligt!
Prata med varandra och lyssna på varandra utan att döma.

fredag 29 oktober 2010

Tematrio: annan läsning

Lyrans senaste tematrio handlar om sånt vi läser som inte är skönlitteratur. Jag läser:

1. Noter. Musik är vad jag studerar och det kommer bli mitt yrke när jag blir klar om ett par år. När man spelar efter noter använder man samma förmågor som när man läser en text. Man sätter ihop små symboler till en meningsfull helhet som gör att man kan avläsa vad som står skrivet. Personer som har dyslexi har ofta också svårt för att spela efter noter.

2. Kurslitteratur förstås. Just nu är det en hel hög med kursböcker jag borde läsa: The Recorder Book, Barouque Music Today, Lust och Glädje, Lek och kreativitet i barndomen, FUNK och Myter om projekt. Jag gillar inte böcker som jag måste läsa. Hur intressanta de än är!

3. Bloggar förstås! Mina favoriter finns listade i högerspalten under Favoritplatser, kika!

söndag 24 oktober 2010

Tematrio: film

När Lyran var hemma och var sjuk ville hon ha tips på bra filmer att se. Här är tre bra filmer som passar att se på hösten:




1. Trion från Belleville från 2003 är en fransk animerad liten pärla. Den är häftigt tecknad, den har nästan inga repliker men fantastisk musik. Den handlar om en pojke som bor med sin mormor/farmor. Det enda han är intresserad av är att cykla och till slut är det dags att cykla Tour de France, men under loppet bryter han ihop och blir upplockad av "brytbussen" som dessvärre visar sig vara en fejkbrytbuss. Han blir kidnappad till Amerika och mor/farmodern och hennes hund blir tvungen att följa efter för att försöka få honom tillbaka. Är filmen för barn eller vuxna? Vet inte, jag tror den är för alla med ett öppet sinne.




2. Underground av Emir Kusturica från 1995. Som vanligt med Kustruicas filmer är allt som en enda lång serbisk fest - för mycket, för osannolikt och för galet men samtidigt så himla himla roligt. Underground handlar om en grupp människor som går under jorden under andra världskriget. Där lever de undangömda och ständigt förberedda på en attack i flera år. Det är bara det att när kriget är slut är det ingen som kommer ihåg att tala om det för dem. Fantastisk musik även i denna film!




3. Hero av Zhang Yimou från 2002 är en kinesisk film. Fotot är sagolikt, handlingen är sagolik, känslorna är sagolika. Se den om du inte gjort det!

Till min hemliga bokvän

Hej hemliga bokkompis! Vad kul det ska bli att få ditt paket och sen få veta vem du är! Så här är mina preferenser på ett ungefär:

* Vilken genre eller författare gillar du bäst? 
Jag tycker mycket om klassiker! Några favoriter är Hundra år av ensamhet, Bröllopsbesvär, Moby Dick och Och solen har sin gång. Joyce Carol Oates är något av en husgud, fast egentligen gillar jag hennes noveller bäst. Tove Janssons muminböcker är ju också i en klass för sig. Vad gäller lite modernare författer så tycker jag mycket om Bodil Malmsten, särskilt hennes journalböcker. Även Sara Stridsberg Haruki Murakami och John Ajvide Lindqvist är bra.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Just nu är jag nyfiken på Alice Munro, José Saramago och Robert Bolaño. Och förstås allt som är japanskt!

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Jag vet inte... Ja det var väl senast jag läste Paulo Coelho då. Jag läste Zahiren och tänkte "Nej, nu har jag gett honom tre chanser och det är allt han förtjänar. Aldrig mer!".

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Den författare jag äger flest böcker av är Joyce Carol Oates. En som fattas i min samling och som jag ännu inte har läst är dock Blonde...

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
I bloggens högerspalt. Jag ska lägga upp en till lista över 2007 strax, så du får lite mer att gå på!

* Annat litterärt, värt att veta..?
Jag läser gärna på engelska. Det kan inte ha undgått någon att jag läser japansk litteratur inför min japanresa den här hösten, så det är alltid ett säkert kort också!

 
* Vad äter du för godis?
Det mesta, men jag gillar inte choklad med nötter eller russin i. Och inte violsmak.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?
Mums! Särskilt alla knapriga och starka saker!

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Inte kaffe, men te! Helst blommiga eller klassiska smaker. Japanskt grönt te vore fint att ha. Min kompis hade ett svart te som hette Farbror August som var så gott! Det har jag varit sugen på att skaffa.


* Hobby? 
Japanskt bågskytte - Kyudo. Spela blockflöjt, eller ja det är väl mitt yrke, men min hobby också kan man säga. Internet. Friskis & Svettis. Böcker. Naturen och skogen.

* Favoritfilm? 
Det finns så många bra, men om jag måste välja: Amelie från Montmartre, Lost in Translation, Spirited Away, Kill Bill, Trion från Belleville.

* Favoritmusik?
Popmusik. Just nu lyssnar jag på Säkert och Oskar Linnros mest. Tycker även om folkmusik, balkan, klassiskt, country... Det finns bra musik inom de flesta genrer. Det som jag har lite svårt för (men som jag ändå tycker att jag börjar förstå mer och mer) är hårdrock. 

* Stjärntecken? Favoritfärg?
Jag kan inte se hur mitt stjärntecken skulle ha nån betydelse? När jag väljer kläder brukar jag jämt fastna för det som är mörkblått eller ljusgrått. Annars gillar jag klarrött och gult. Klara, barnsliga grundfärger typ. :)

* Samlar du på något?
Hm... Flöjter? Jag ser min lista över böcker jag läst som en samling. Jag är ganska förtjust i samlingar, då är det bra att ha nåt som inte tar nån plats. Som får plats i en bok. Den kommer du ju bidra till genom att du skickar en bok som jag kommer läsa! 


Ja.. Om det är något annat du undrar så är det bara att lämna en (anonym) kommentar. Ser fram emot ditt paket jättemycket!

lördag 23 oktober 2010

Read or Die!

I och med att jag under det här året har börjat lära mig japanska har jag också blivit intresserad av att se mer anime, alltså japanska tecknade tv-serier och filmer. Innan 2010 hade jag bara sett Sailor Moon eftersom det har gått på svensk TV. Bara och bara - jag älskar Sailor Moon, men jag blev ändå inte sugen att utforska fler serier förrän jag började lära mig språket. Nu har jag sett några stycken, bland annat Strawberry Panic, Angel Beats och Honey and Clover.

Anime är ganska speciellt jämfört med västerländska tecknade tv-serier, men man vänjer sig efter ett tag med konstiga ansiktsuttryck, symboler, skrik och utrop, annorlunda teckningsstil och klippning och förstås med språket. Man får acceptera att det är en del kulturella saker man inte kan förstå. Men för mig är det lite av tjusningen. Jag förstår att för en japan har karaktärerna och handlingen en annan innebörd än den har för mig och det gör att jag vill se mer, tränga in djupare i genren så att jag också kan se det där som de ser!
Nu har jag hittat en serie som jag tänkte kanske kunde passa bokbloggare som är nyfikna på anime! Den har det fantastiska namnet Read or Die och handlar om en författare som möter tre systrar som är detektiver, bokälskare och som dessutom har nån slags origami-superkraft som gör att de kan förvandla papper till nästan vad som helst. Cool, bra, rolig! Kolla in!
 

söndag 17 oktober 2010

Söndagstävling nr 2

Hittade en till blogg som fyller år idag och en till tävling som jag gärna deltar i: http://designk.blogspot.com/2010/10/bloggen-fyller-3-ar.html.

Det är Kerstins krumeluer som fyller tre år idag, grattis!

Söndagstävling nr 1

En bokcirkel för alla fyller ett år och det firar hon med utlottning av två böcker som verkar bra. Jag är med och tävlar! 



fredag 15 oktober 2010

Enkät en esam fredagkväll

Senaste...

Boken du läste ut: Giraffens tårar av Alexander McCall Smith
Boken du påbörjade: Baroque Music Today - Music As Speech av Nicolaus Harnoncourt
Filmen du såg: En alldeles särskild dag.
Kulinariska upptäckten: En helt fantastisk italiensk pizzeria! Lite läskiga ägare, men de vill bara väl. Underbara pizzor!
TV-serien du började följa: I Anneli på svt play efter tips av min syster. Galet roligt!
Klädesplagget du köpte: Spetströja till pappas 60-årsfest.
Saken du skrattade åt: Förmodligen nåt i senaste avsnittet av Top Model.

torsdag 14 oktober 2010

tisdag 12 oktober 2010

Litterära tatueringar

Jag har haft svårt att förstå poängen med tatueringar. Varför man gör dem, hur man tänker på dem när man har dem, om man inte tröttnar på dem och så vidare. Och just för att jag inte har förstått har jag varit fascinerad av dem. 

Men jag tror jag börjar få en känsla för det nu. Min kropp finns lite mer om jag sätter ett märke på den. Den blir lite mer personlig, lite mer min. Lite mindre främmande och skrämmande. Det är en tanke som jag kan förstå. Så nu roar jag mig med att fundera på vad jag skulle kunna tänka mig att sätta för märke på min kropp att ha där för alltid. Skulle det vara en bild eller skulle det vara text? Vad ligger så nära mitt hjärta och vad tror jag kommer göra det för alltid?

Så snubblade jag över en blogg med litterära tatueringar (http://www.contrariwise.org) och blev inspirerad. 

Från Carol Lewis Alice i Underlandet

  
Från T.S Eliots dikt The Love Song of J. Alfred Prufrock

 Från Antoine de Saint-Exupérys Lille Prinsen


Bokbloggarnas litteraturpris!

Yay, vilket bra initiativ av Breakfast Book Club att instifta ett bokbloggarnas litteraturpris! Om man skriver en svensk bokblogg får man nominera fem stycken böcker, svenska eller utländska, som är utgivna mellan november 2009 och fram till november 2010. De måste finnas översatta till svenska. Sedan kommer röstning att ske i november. 

Jag har ingen aning om vilka jag skulle nominera, jag läser för lite nya böcker. Det finns en, som jag visserligen inte har läst än, men som jag känner mig ganska säker på att den är värd ett pris. Kanske ska nominera den? Jag tror inte det är ett krav att man måste ha läst böckerna man nominerar. Eller det kanske är lite oprofessionellt? Shit, måste tänka över detta noga...

Du som driver en blogg och känner att du har lite koll kan ju gå in här: http://www.breakfastbookclub.se/2010/10/11/bokbloggarnas-litteraturpris/

måndag 11 oktober 2010

Tegelstenstrio

En av Lyrans tematrios jag har missat är tegelstenstrion! Jag kan vara lite rädd för att ta mig an tjocka böcker med liten text, för jag är rädd att jag ska tröttna och jag hatar att inte avsluta böcker som jag har börjat på. Det känns som att de inte lämnar mig då. Jag känner att någon dag måste jag ta mig igenom resten av boken, annars får jag ingen frid. Men jag har också läst tjocka böcker och kommit igenom dem. Tre tegelstensböcker jag rekommenderar er att läsa är dessa:


1. Tusen och en natt. Vilken bok! Inte som någon annan! Den är verkligen inte som någon annan. För det första är den ju upplagd på ett helt annat sätt, med sin ramberättelse om kungen och Scheherazade. Och så är det Scheherazades sagor som är berättelser i berättelsen och egentligen det som utgör bokens hela innehåll. Sagorna är fantastiska, färgsprakande, exotiska och konstiga. Och språket! Oh, språket. Bara alla osannolika beskrivningar av en prinsessa eller prins skönhet till exempel, ja ni måste läsa den. Den är något utöver det vanliga!

2. Liftarens guide till galaxen - Douglas Adams. Ett hysteriskt roligt och knäppt rymdäventyr, kultbok och ett måste för att hänga med i popreferenserna.

3. Jane Eyre - Charlotte Brontë. Kanske inte jättemycket tegelsten, men en ganska tjock och fantastisk bok, en tidig feministklassiker som jag är glad att jag har läst!

Something old, something new...

...something borrowed, something blue.


Old: Berättelsen om Genji - Shikibu Murasaki. Rätt gammal, typ 1000 år.
New: Kafka på stranden - Haruki Murakami. Den senaste boken som fått en egen plats i min bokhylla.
Borrowed: Northen Lights - Philip Pullman. Lånad av mitt ex innan det tog slut... Tror det kommer dröja ett tag innan den blir återlämnad.
Blue: Anybody Out There - Marian Keyes. Helt blå bok. Väldigt snygg tycker jag.

Funnet hos Bokcirkus!

Mitt första pocketbyte

Jag har anmält mig till En bok om dagens pocketbyte Pocket & Prassel 4.0! Det är ett byte som är till för oss lite ovanare bytare. Tänkte att det var nåt för mig eftersom det är min  första gång. Det finns också ett byte för de rutinerade, Pocket & Påhitt.

Anmäl dig du med!

söndag 10 oktober 2010

Min japanutmaning so far

Eftersom jag planerar att åka till Japan i november så tänkte jag koncentrera mig på att läsa japansk litteratur den här hösten. Det kan vara japanska författare eller bara böcker som utspelar sig i Japan, ja något som har med Japan att göra helt enkelt! Jag har också försökt se en del filmer med japansk anknytning.

Nu när vi är i början av oktober tänkte jag sammanfatta vad jag har läst och sett hittills!

Böcker:

Över näktergalens golv,
Grass for his pillow och
Brilliance of the Moon av Lian Hearn.
Lian Hearn är inte japan, men hennes böcker utspelar sig i ett gammalt Japan som känns väldigt äkta när man läser om det! 

Snöns rike av Yasunari Kawabata
Japansk författare och nobelpristagare och en bok som utspelar sig i Japan runt den tiden som boken är skriven, dvs 1935.

Saga lär sig japanska av Carin Balfe Arbman
En bok som är skriven av en svenska och som utspelar sig i Sverige, men som handlar om Japan och det japanska språket.

Det visa regnträdet av Kenzaburo Oe
Japansk författare och nobelpristagare. Noveller som utspelar sig i Japan vid olika tidpunkter under 1900-talet.

Filmer:
Hiroshima Mon Amour
The Return of the Cat
Whisper of the Heart
Only Yesterday

Hiroshima Mon Amour är en fransk film, men den utspelar sig i Hiroshima i Japan och en av de två huvudrollsinnehavarna är japan. De tre nedersta är anime-filmer från studio Ghibli dit också Hayao Miyazakis underbara filmer Spirited Away, Det levande Slottet, Min granne Totoro med flera hör.

Musikutmaning


Jag känner på nåt vis att jag som musiker och musiklärare har en plikt att delta i den här utmaningen från En bokcirkel för alla! Varje vecka presenteras en musikgenre, låt, artist eller skiva som man helt fritt får associera till litteratur.

Och denna vecka är ämnet: ABBA

Åh ABBA! Mina första egna idoler! Det började när jag var åtta år och mina två bästa kompisar lyssnade på dem, sjöng på deras låtar och frågade om jag också gillade dem. Och jag vågade inte säga att jag inte visste vilka de var så jag sa ja. Sen gick jag hem och frågade mamma. Hon hade The Visitor på LP och Voulez Vous på kassett som jag började lyssna på i hörlurar innan jag skulle sova. 

Och plötsligt bara älskade jag dem. Det där soundet! Det där tonspråket! De där rösterna! Texterna! Sångerna som liksom smälte in i min kropp och blev en del av mig. Som bitar jag inte visste att jag hade saknat förrän de föll på plats. Musiken.

Än idag är ABBA speciella för mig. Jag kan sitta på ett tåg och höra att någon lyssnar på musik i hörlurar någonstans, ni vet, man hör en bas eller trummor lite sådär i bakgrunden, och så plötsligt bara veta: det är ABBA. Exakt det där vibratot på rösterna är Agneta och Fridas. Eller exakt den där basgången är från en ABBA-låt. Det måste det vara! Och så lyssnar man lite noggrannare och jo... visst är det Super Trouper allt.

Så, litteraturen då? Eftersom jag började lyssna på ABBA på lågstadiet tänker jag på de böcker jag läste då, och starkast minne har jag av Fem-böckerna av Enid Blyton. De var så spännande! Jag minns att jag blev så besviken när jag insåg att författaren var kvinna, för jag hade verkligen föreställt mig Enid som man.

lördag 9 oktober 2010

Favoritstycke


-Häftigpassionssurrogat. Regelbundet en gång i månaden. Vi dränker hela organismen med adrenalin. Det är en fullkommlig fysiologisk motsvarighet till fruktan och raseri. All de toniska effekterna av att mörda Desdemona och bli mördad av Othello utan några av dess obehag.
-Men jag tycker om obehagen.
-Det gör inte vi, sade kontrollören. Vi föredrar att göra saker och ting på ett bekvämt sätt.
-Men jag vill inte ha bekvämlighet. Jag vill ha Gud, jag vill ha poesi, jag vill ha verklig fara, jag vill ha frihet, jag vill ha godhet. Jag vill ha synd.
-Ni kräver i själva verket rätt att vara olycklig, sade Mustapha Mond.
-Nåväl då, sade Vilden trotsigt, jag kräver rätt att vara olycklig.
-För att inte tala om rätt att bli gammal och ful och vanmäktig, rätt att få ha syfilis och kräfta, rätt att ha för lite att äta, rätt att vara lusig, rätt att leva i ständig fruktan för vad som kan hända i morgon, rätt att få tyfoidfeber, rätt att bli plågad av alla slags outsägliga smärtor.
Det blev en lång tystnad.
-Jag kräver dem alla, sade Vilden till slut.



Du sköna nya värld 
Aldous Huxley

fredag 8 oktober 2010

Dålig erfarenhet av skolbibliotek

Igår vikarierade jag som blockflöjtslärare ute på en skola. Jag fick hålla till i skolbiblioteket eftersom skolan som vanligt inte hade någon musiksal, vilket är helt förfärligt och jag fattar inte hur de tänker! Har de ingen musikundervisning liksom!? I det lilla lilla biblioteket fanns ett piano inklämt, och i ett skåp bakom en skärm låg några ihopvikta notställ. That's it! Och när jag träffade bibliotekarien blev hon förvånad över att se att jag använde pianot i undervisningen, hon hade planer på att kasta ut det! 

Nåväl. Jag skriver inte för att klaga på musikresurserna i grundskolan. Det här är en bokblogg!

Medan jag väntade på mina elever som aldrig kom gick jag omkring i biblioteket och plockade lite bland böckerna. Jag blev förvånad och förskräckt över vilken oreda det var i hyllorna och hur gamla och slitna böckerna var! Vi snackar Norska folksagor från 50-talet, Vår skattkammare från 50-talet, Djungelboken från 50-talet och på faktaavdelningen: Det här är Paris från 1963 som berättade att i Paris bor det fem miljoner människor och så här ser bussarna ut i Paris, med bild på en buss som såg ut att vara från artonhundratalet.

Visserligen är jag för att barn och ungdomar läser klassiker och lär sig om historian, men i ärlighetens namn var det inte klassikerna som fick mig att älska böcker när jag var liten. Visst, det fanns Harry Potter och andra moderna böcker i biblioteket också, men det var knappt så att de höll ihop. Och böckerna stod huller om buller i hyllorna! Jag är ju en sån som tycker om att ställa böcker i ordning så det roade jag mig med när mina elever inte behagade dyka upp på sina lektioner.

Men alltså, jag trodde att skolorna ville locka barn att läsa mer? Men man måste ju ha böcker som är intressanta för barn att läsa! Och man måste ju visa att böcker är värdefulla genom att hålla ordning och ta hand om biblioteket! Vilket förfall! Jag blir jätteupprörd! Kanske hade de bara otur med sin bibliotekarie eller nåt, vad vet jag, men de borde göra något åt det. Jag hoppas bara att det inte är så här på alla skolor. 

Är det det?

Rekordår.

Gud i skruven! Det ser ut som att bokbloggandet har sett till att jag har läst mer i år än... Nånsin? I alla fall sedan år 2000 när jag började skriva ner alla böcker jag läst. Jag är redan uppe i 33 böcker och jag brukar läsa ungefär 20-25 böcker om året.

Däremot tycker jag inte att jag har läst lika bra böcker i år som jag brukar. Jag brukar alltid välja böcker med stor omsorg, men jag har nog tagit lite snabbare beslut i år av någon anledning. Jag tycker inte att det känns bra. Jag tycker om att ta mig tid att känna efter exakt vad det är för bok jag vill läsa just nu och njuta av att ägna mig åt den.

Ska försöka komma ihåg att inte hetsläsa i fortsättningen. Hellre kvalitet än kvantitet. Som med det mesta annat i livet. 

torsdag 7 oktober 2010

Tematrio manliga förnamn

Lyrans senaste tematrio handlar om böcker med manliga förnamn i titeln. Jag märkte att det bland mina lästa böcker var betydligt vanligare med kvinnoförnman i titeln än med mansnamn vilket gjorde det lite svårt, men jag bidrar med dessa tre östasiatiska mansnamn:

1. Vishnus död - Manil Suri. En mycket bra bok som utspelas i ett flerfamiljshus i Indien där man får följa husets olika invånares liv som rusar på med intriger, bråk, lycka och sorg. Allt medan husets "vaktmästare" ligger på sin vanliga plats i trappupgången och stilla dör, utan att någon lägger märke till det. En bok fylld av humor, värme och ett myllrande Indien.

2. Siddharta - Herman Hesse. Min favoritbok som jag har skrivit om förr, som trots att den är skriven av en europée är full av östasiatisk livsvisdom.  

3. Berättelsen om Genji - Shikibu Murasaki. En bok som jag fyndade på bibliotekets utförsäljning men som jag ännu inte läst. En av världens första romaner!

Grattis Mario!

Hurra, det blev någon jag har hört namnet på! Har inte läst något av honom dock.

Den första romanen

Under en utförsäljning av böcker på biblioteket hittade jag en av grundbultarna i den japanska litteraturen - Berättelsen om Genji av Shikibu Murasaki, skriven omkring år 1010 enligt Wikipedia. Den är därmed en av världens allra första romaner! Verkar handla om nån japansk Don Juan. Kostade mig bara 5 kr. Det är mindre än skulden jag redan har på bibblan det!

söndag 3 oktober 2010

Vem ska det bli vem ska det bli!?

Läste precis på Peter Englunds blogg att årets nobelpristagare i litteratur kommer att tillkännages på torsdag. Åh jag kan inte låta bli att tycka att det är ganska spännande! Jag har alltid tyckt att litteraturpriset är spännande, men det brukar oftast gå till någon som varken jag eller nån i min närhet har hört talas om. I år kommer det säkert vara likadant, men i år kan jag följa alla bokbloggares kommentarer om det, vilket ska bli så roligt och intessant! Jag ser fram emot att gräva ner mig lite djupare i pristagaren i år. Tyvärr kommer jag att sitta på ett tåg klockan ett på torsdag för att sedan jobba hela eftermiddagen. Men så fort jag kommer hem framåt kvällskvisten kommer jag öppna första bästa nättidining eller bokblogg och gräva ner mig i åsikter och kommentarer! Wee!
besöksräknare