fredag 31 december 2010

Årsberättelse 2010

2010 är slut. För mig har det varit ett väldigt händelserikt år och framför allt ett år av stor självständighet. 

Ur bok- och läsperspektiv har året varit såhär:

Det största?
I maj eller juni läste jag ut ännu en bok som jag ville berätta om för hela världen för att den var så bra, men eftersom de flesta av mina vänner inte läser så mycket böcker mottas mina entusiastiska tips alltid med mycket svalt intresse. Detta blev så pass frustrerande i och med utläsandet av Den Underbara Boken i maj eller juni, att jag startade den här bokbloggen för att kunna nå ut till någon som var lite mer intresserad än mina obildade vänner.

I början kändes det ovant och lite läskigt att skriva sina åsikter så att alla kunde se, men sen märkte jag att bokbloggosfären är en extremt vänlig och välkomnande plats. Nu känner jag mig ganska hemma och bloggen börjar bli som en kär vän. Och det är så gott som bara tack vare er, kära läsare!

De bästa.
De 5 bästa böckerna jag läste under år 2010 är:
  1. Kafka på stranden - Haruki Murakami
  2. The Wayward Bus - John Steinbeck
  3. Fly till vatten och morgon - Thorsten Jonsson
  4. Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist
  5. Aniara - Harry Martinson

Kafka på stranden vinner faktiskt i år. Det är den bästa bok jag läst hittills av Murakami, den är intelligent, japansk, känslosam, rolig, vacker och allt det som jag gillar med en bok. 


The Wayward Bus är den bok jag läste i maj eller juni som indirekt fick mig att starta bloggen, så tack till den! Jag hade aldrig förut läst något av Steinbeck, jag bara råkade stöta på boken på biblioteket och eftersom ett band som jag gillar (The Magnetic Fields) har en skiva som heter just The Wayward Bus blev jag nyfiken. Den är verkligen ett mästerverk. Den utspelar sig under en dag i västra USA på en liten diner ute i ingenstans som ägs av en mexikansk man och hans fru. Mannen äger också en buss som han kör mellan två större hållplatser. Boken handlar om människorna på det lilla caféet/verkstaden. Deras tankar om sig själva och om varandra. Jag tyckte särskilt mycket om ett kapitel mitt i boken som helt är ägnat åt att beskriva frun som, när mannen har åkt iväg med bussen och gästerna och hon blir helt ensam på caféet, drar ner persiennerna, vänder fram Stängt-skylten och går lös på fikets sprithylla för att dränka sina sorger. Man kan riktigt känna den där fyllan ta form i hennes kropp, från den första, glädjande rosen på kinden till den sista spyan innan hon däckar bland omkullvälta stolar och utspillda cornflakespaket.


Fly till vatten och morgon var också ett sånt där biblioteksfynd som bara stod där i pockethyllan och ropade på mig utan att jag hade hört talas om vare sig titeln eller författaren förut. Det som fångade mig först var nog titeln. Visst är den vacker? När jag sen såg hur gammal boken var (1941), att den var svensk och att den var utgiven i nån sån här klassiker-serie så tänkte jag att den nog kunde vara något för mig. Den består av tio noveller som var och en skildrar brottslingar och brott. På ett sätt är boken väldigt svensk, naturen och människorna är helt klart svenska, men på ett sätt är det ganska amerikanskt skrivet och handlingarna är för mig ganska amerikanska. Alla berättelserna bygger dock på verkliga händelser.


Hanteringen av odöda har blivit min favorit av John Ajvide Lindqvist. Jag är så glad att jag ännu inte har läst Lilla Stjärna än. Den läsningen ser jag fram emot i sommar!


Aniara av Harry Martinson är en bok i en klass för sig som jag skulle behöva läsa flera gånger för att verkligen ta till mig, men de delar jag förstod var fyllda av en väldigt särskild stämning. En slags tjock sorgsenhet och längtan som jag inte försår hur man kan lyckas med att förmedla i ett så litet format som boken är. 

Ni kan förstås läsa mer om vad jag har läst år 2010 i högerspalten.

Statistiken.
  • Under året har jag läst 41 böcker, vilket ger ett genomsnitt på 0.8 böcker i veckan.
  • 14 böcker var skrivna av svenska författare. 
  • 14 böcker var skrivna av kvinnliga författare och 26 böcker var skrivna av manliga författare. En bok var skriven av både en kvinnlig och en manlig författare.
  • Jag läste böcker av 28 olika författare, av dessa var 20 män och 8 kvinnor.

Jag har läst mer detta år än något annat år sedan jag började notera år 2001 och det beror jättemycket på bloggen. Jag har tänkt mer på böcker och mitt läsande sedan jag började blogga, och det är peppande att läsa om andra som också tycker om böcker så mycket som jag.

Det nya året.
Jag vill gärna fortsätta att utveckla mitt bloggande, just nu har jag börjat fundera på en ny, snyggare layout för bloggen. Det vore kul med något lite mer personligt nästa år. 

Om jag inte får katastrofalt mycket att göra i skolan nästa år, kommer jag säkert att läsa i samma takt som det här året, det finns ju så många böcker att läsa!

4 kommentarer:

Sofia sa...

Sv: Wow, tack för tipset! Det där har jag aldrig tänkt på, och eftersom min blogg har varit rätt oregelbunden låter det som ett knep för mig. Då kan man ju alltså publicera inlägg även när man är borta, eller?

Dolly (Två träd i en bokskog) sa...

Gott nytt bok-år!

Lisa sa...

Fin tillbakablick!

Steinbecks The Wayward Bus låter intressant! (finns den på svenska?)

Emma sa...

Tack. Ja, på svenska heter den "Buss på villovägar". Vet inte hur det är att läsa Steinbeck på svenska eftersom jag inte läst något mer av honom. Jag tyckte det var bra med engelskan eftersom den boken var så amerikansk. Jag vill gärna läsa mer Steinbeck, men jag vill nog fortsätta att göra det på engelska. Brukar tycka att översättningar av amerikanska böcker låter så fåniga på svenska. :) Men det är jag det.

besöksräknare