tisdag 27 juli 2010

Enligt O:s ABC

 
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Den första jag kommer att tänka på är Haruki Murakamis Sputnik Sweetheart för att den till viss del utspelar sig på en grekisk ö. Det är en bra bok som jag tyckte om. 

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Jag får nog säga Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams som jag tog mig igenom förra sommaren. Totalt knäpp och rolig kultbok som man måste ha läst om man tillhör min generation. Jag tänker alltid på att Liftarens guide till galaxen, alltså själva uppslagsverket i boken, är precis som en bärbar dator med internet.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Jag har svaga minnen av Max potta av Barbro Lindgren och Totte går till doktorn av Gunilla Wolde, de måste jag ha fått höra när jag var väldigt liten för de är pekböcker med ytterst få meningar. En av de första böcker jag minns att jag läste själv är Vems lilla mössa flyger, också av Barbro Lindgren. Den tyckte jag mycket om. Har inte haft möjlighet att läsa dem för några barn än.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
En bok som jag snart tänker läsa är Afrikas gröna berg av Ernest Hemingway. Den afrikanska utmaningen har verkligen fått mig mer intresserad av att läsa om Afrika!4 kommentarer:

enligt O sa...

Sputnik Sweetheart vill jag definitivt läsa! Har inte vågat närma mig Murakami efter Norweigan Wood som jag absolut älskade.

Kul att du är med och svarar!

Emma sa...

Norweigan Wood var min första Murakami också men det tog lång tid innan jag läste nästa! =) Men läs Sputnik Sweetheart, den är bra.

Boktokig sa...

Vad härligt att höra att du också högläser/får lyssna på högläsning! Det är speciellt!

Jovisst kan det vara trevligt att läsa på badstanden i solen med! Men regnet är bäst! I alla fall just nu! ;)

Cecilia sa...

Kul att du ska dit! Har alltid velat åka dit =)

Ja du lite tips..hm.. det var ju längsen jag hade denna "våg" av japanska böcker med på rak harm så kan jag säga att serien av Lian Hearn är väldigt bra om otori klanen, mycket episk lite fantasy över den men väldigt fina berättleser om medeltidens japan tycker jag =)

Sen så är jag ett Clive Cussler fan och han har en bok där Japaner är med och det är Svart vind, men kommer inte ihåg om det har så mycket med japaner att göra ändå mestadels om biologiska vapen och så. Intressant i sig men läs böckerna om otoriklanen istället =)

Sen så är Anchee Mins bok Emperess orchid väldigt bra men det handlar om kina. (slängde med den bara för att den är väldigt bra =D)

Förlåt för mina tunna tips det var vad jag kunnde komma på på rak arm.

besöksräknare