tisdag 13 juli 2010

Tematrio Frankrike

Den här veckans tematrio från Lyran handlar om böcker från Frankrike för att det är Frankrikes nationaldag på onsdag. Jag har inte läst så värst många böcker av franska författare märkte jag när jag kollade igenom mina läslistor, men de här har jag tyckt mest om av de som jag har läst:


1. Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. En så vacker bok men så full av ensamhet att man nästan är rädd för att öppna den. Det känns som att man ska sugas ut i den stora blå rymden där Lille Prinsen bor och aldrig kunna flyga hem igen, precis som han flyger till vår värld, nästan blir vän med en räv men aldrig hittar en ros som är lika bra som den hade hemma på sin planet.

2. Klockorna i Bicêtre av Georges Simenon. En dammig gammal klassiker som jag läste för att den stod med på Världsbibliotekslistan utan några särskilda förväntningar (förutom att den skulle vara bra, för jag tycker inte om att läsa dåliga böcker). Den är mycket stillsam, den handlar om en välbeställd man som vaknar upp på sjukhus efter en olycka och eftersom han inte kan röra sig eller tala så börjar han tänka över sitt liv i stället. Boken stannade av någon anledning kvar i mitt medvetande efter att jag läst ut den som En Bok Jag Verkligen Gillade.

3. Pesten av Albert Camus läste jag för längesen, på gymnasiet tror jag. Jag tyckte att den var bra, bättre än Främlingen. Jag måste erkänna att jag är ganska förtjust i berättelser där mänskligheten och civilisationen hotas. Jag gillar filmer som 28 dagar senare, I an Legend, Världarnas krig o.s.v. Har inte läst så många böcker i genren, men Pesten är i alla fall i närheten. Dessutom är den bra på riktigt! Hurra!

2 kommentarer:

Joanna sa...

Kul att läsa dina tips! Kanske ska man våga sig på att läsa om den lille prinsen. Jag gillade den inte när jag läste den som ung men...

Emma sa...

Nej, den är ju egentligen inte så passande som barnbok (om du var så ung när du försökte läsa den?). Den är mycket annorlunda, man får nog ha ett ganska öppet sinne när man ska läsa den tror jag.

besöksräknare