söndag 25 juli 2010

Damernas detektivbyrå

Nu har även jag läst Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith! Den är en del i Den Afrikanska Utmaningen.

Jag hade ganska höga förväntningar på den eftersom serien är så populär, men det är ju som bekant inte så bra att ha när man ska läsa. Det lönar sig inte. Man blir inte sådär härligt förtjust för att det visade sig vara en bra bok som man vill bli varje gång. Jag ska försöka lägga av med förväntningarna. 

Men Damernas detektivbyrå är en väldigt charmig bok tycker jag. Huvudpersonen, detektiven Mma Ramotswe, är så levande för mig, inte perfekt på något vis - lite fördomsfull, väldigt överviktig, lite egenkär. Det tycker jag om! Ungefär som Nurse Jackie! Har ni sett den fantastiska tv-serien? Den är nästan som en vanlig sjukhusserie från USA, halvtimmeslånga avsnitt, humor, de vanliga intrigerna, men karaktärerna är så fantastiskt bra! Så lagom osnygga och operfekta. De är inte bara onda eller bara goda, de är som vanligt folk som gör sitt bästa och lyckas ibland och misslyckas ibland. Men man tycker om dem så mycket ändå!
Det är en sak som jag också gillar med Damernas detektivbyrå.

Däremot är boken otillfredställande kort. Jag måste läsa åtminstone en del till för att se hur det utvecklas. Det skulle kunna bli jättebra, men om alla är likadana som den första blir jag besviken. 

Sen är ju frågan om den hade varit lika rolig om den inte utspelat sig i Botswana i Afrika? Jag tror att miljön är en ganska stor anledning till att man gillar boken. Det är annorlunda och exotiskt. En helt ny värld att utforska med människor, djur, traditioner och tankar. Vad tror ni?

1 kommentar:

...med näsan i en bok... sa...

Älskar böckerna om Mma Ramotswe, har läst 9 av 10:)Blir lite upprepningar, men, men. Är bra böcker att läsa när man behöver lite feel-good påfyllning

besöksräknare