tisdag 30 november 2010

Min Japanutmaning - sammanfattning

För er som på något sätt har missat att jag nyligen gjorde en resa till Japan och i och med det valde att läsa så mycket litteratur med anknytning till Japan som jag orkade denna höst, se denna länk.

Här kommer en sammanfattning av mina ansträngningar i Läsa Japan-projektet!

Böcker:
Över näktergalens golv,
Grass for his pillow och
Brilliance of the Moon av Lian Hearn.
Lian Hearn är inte japan, men hennes böcker utspelar sig i ett gammalt feodlat Japan som känns väldigt äkta när man läser om det! 
Snöns rike av Yasunari Kawabata
Japansk författare och nobelpristagare och en bok som utspelar sig i Japan runt den tiden som boken är skriven, dvs 1935.
Saga lär sig japanska av Carin Balfe Arbman
En barn/ungdomsbok som är skriven av en svenska och som utspelar sig i Sverige, men som handlar om Japan och det japanska språket.
Det visa regnträdet av Kenzaburo Oe
Japansk författare och nobelpristagare. Noveller som utspelar sig i Japan vid olika tidpunkter under 1900-talet.
Kokoro av Natsume Soseki
Japansk författare. Mycket stor i Japan, hans ansikte prydde fram till år 2004 1000 yen-sedeln. Kokoro skrevs 1914 och utspelar sig under ungefär samma tid.
Kafka på stranden av Haruki Murakami
Kanske den mest kända japanska författaren utanför Japan. Kafka på stranden är skriven år 2002 och utspelar sig i nutid.

Filmer och anime:
Hiroshima Mon Amour
The Return of the Cat
Whisper of the Heart
Only Yesterday
Read or Die (TV-serien)
Azumanga Daioh


Där har vi det! Åtta böcker, fyra filmer och två animeserier på 26 avsnitt var. Det får man väl ändå vara ganska nöjd med. Jag har fuskat en del och läst böcker från andra länder ibland, men det fick jag. Mitt projekt var att läsa så mycket som jag orkade och ville, inte att bara läsa japanskt.

Eftersom jag är så intresserad av Japan är jag jätteglad att jag har gjort detta. Nu har jag lärt mig ytterligare lite mer om landet och dess kultur. Jag har fått i alla fall en liten inblick i den japanska litteraturen vilket känns väldigt givande. Vilken litteratur som är stor i ett land säger så mycket om landet i fråga. Tänk bara på den svenska litteraturskatten med till exempel Selma Lagerlöf, Ivar-Lo Johansson, Harry och Moa Martinsson, Astrid Lindgren, Stig Dagerman och Per Anders Fogelberg. För mig är deras böcker ursvenska. De sitter ihop med vår svenska folksjäl som en del det vårt nervsystemet. Deras böcker beskriver vår bakgrund, vår natur, vår historia, våra släktingar, vår kultur, vår stolthet och våra liv.

På samma sätt antar jag att det är med japanerna och deras litteratur, så nu är jag den japanska folksjälen lite mer på spåren!

Inga kommentarer:

besöksräknare