onsdag 4 januari 2012

Årsberättelse 2011

2011 har varit ett bra läsår för mig. Med bloggandet har det gått lite upp och ner, men nu får ni ett långt första inlägg år 2012 som kompensation!

De bästa.
Topp 5 bland 2011 års utlästa böcker är:

1. Blindheten av José Saramago


 Boken hittade jag på Emmaus för en tia och det var första gången jag läste något av denne nobelpristagare, men säkert inte sista. Blindheten är en farsot som drabbar världen som pesten. Den ena människan efter den andra faller offer för den och ser bara vitt. Till en början ordnas platser på särskilda anstalter för de blinda, men med allt sämre omhändertagande allt eftersom antalet insjuknade blir allt större, tills de en dag inte får någon hjälp alls. 

Boken har så mycket! Var ska jag börja? Ok för det första: jordens undergång typ, ni vet zombies, apokalypsen, alla människor drabbas, samhällets sönderfall osv. Vilket jag gillar skarpt. Och så det här som nobelpriset prisar, nämligen Det Allmänmänskliga. Utsatthet, kärlek, maktspel, överlevnad, lojalitet. Hur vi är som människor och hur vi reagerar i olika situationer (är det inte konstigt att det kan vara så intressant?).

Sidorna är extremt tätt skrivna, men jag kunde knappt lägga boken ifrån mig när jag läste den. Så bra!


2. Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Marques


Denna storslagna roman är något alldeles utöver det vanliga! En äkta kärleksroman! Kärlek som håller i sig i över 50 år utan att avta det minsta! Vi följer en man och en kvinna från det att de är 15-20 ungefär och förälskade, tills de är i 70-årsåldern och ser tillbaka på sina liv. Kvinnan dissar mannen redan när de är unga och gifter sig med stans mest eftertraktade karl, men mannen ger inte upp utan bestämmer sig för att vänta på henne hela livet om det skulle behövas. Hur realistisk boken är? Det är helt ovidkommande. Det här är García Marques och allt är möjligt.


3. Kamalas bok av Inger Edelfeldt

Efter ett tips från en kompis från min hemstad. Tack! 

Huvudpersonen i Kamalas bok är ungefär som jag när jag var lite yngre. Innan jag hade gått hos psykolog och fått ordning på vad som var känslor och vad som var tankar i mitt liv ungefär. Innan jag förstod att jag kunde påverka mitt liv på egen hand, så kändes det typ så här. Jag är så glad att Inger Edelfeldt har skrivit den här boken för jag tror det är många som känner eller har känt så. Att man nöjer sig med sitt liv så som det bara blev, men inuti känner ett tomrum, ett missnöje, ett vrål som man inte vet var det kommer ifrån och vad man ska göra av. Som man mest bara är rädd för och försöker pressa tillbaka.


4. En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa


Den här boken är inte så storslagen och jag är lite förvånad att den kommer med på min topp 5-lista, men den var faktiskt en av mina bästa läsupplevelser 2011. Boken handlar om en gammal man, en matematiker, som har tappat minnet. Han minns bara 80 minuter åt gången. Den handlar också om hans nya hemhjälp, en medelålders kvinna, och hennes 10-åriga son som båda, trots att han har glömt dem inför varje nytt arbetspass, fattar tycke för mannen. 

Jag tycker om boken för att jag riktigt kunde känna lukten av gamla dammiga böcker och heltäckningsmattor hemma hos farbrorn när jag läste den. Den är stillsam och fin och jag tycker om att den handlar om relationen mellan en gammal människa och hans hemhjälp, förmodligen för att jag har jobbat mycket inom hemvården själv. 


5. Lolita av Vladimir Nabokov


Mycket svårt att välja femte boken, men Lolita vinner för att den var rolig, absurd och tragisk att läsa. 
I den ordningen.


Statistik.
  • År 2011 läste jag 31 böcker. Färre än förra året, men några fler än åren innan jag började blogga. 31 böcker ger ett genomsnitt på 0,6 böcker i veckan.
  • Jag har läst böcker från 13 olika länder: Sverige (8), Storbritannien (5), Japan (3), USA (3), Ryssland (3), Australien (2), Tyskland (1), Finland (1), Island (1), Frankrike (1), Chile (1), Colombia (1), Portugal (1)
  • 12 böcker var skrivna av kvinnliga författare
  • 19 böcker var skrivna av manliga författare.
  • Jag läste böcker av 28 olika författare. Av dessa var 9 kvinnor och 19 män.

Det nya året.
Just nu är jag väldigt sugen på att läsa läsa läsa. Allt möjligt som jag inte har läst! Det finns så många fantastiska böcker! Jag skulle vilja läsa mer om invandrare, andra kulturer, bli upplyst om hur det är och lite mindre fördomsfull. Boken jag läser just nu är bra på det, Theodor Kallifatides Det sista ljuset. Jag lånade den på nyårsafton ur min svärmors bokhylla bara för att den utspelar sig en nyårsafton och den är mycket bra. Jag tycker om när böcker bara av ingen speciell anledning visar sig för mig och säger "mig har du aldrig sett, men här finns jag!" och så är de fantastiska. 

Jag önskar att jag kunde lova att skriva lite oftare, men det kan jag inte. Jag skriver när det faller sig så. 
Sån är jag. 
Till sist vill jag önska er alla ett gott nytt år!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu en som tycker att Lolita är en bra roman - varför klarar jag inte av den?
Är jag för känslig - efter en stund blir jag så arg på det där äcklet att jag inte kan fortsätta. Jag blir bara provocerad.
Ta det inte som kritik - det är naturligtvis något jag missar här. Dina två förstaval kan jag instämma i helt och hållet!

Jag gillar ditt raka och uppriktiga sätt att skriva- det gör absolut inget att man får vänta litet ibland! Gott nytt bloggår 2012!

Emma sa...

Din reaktion är nog sund! Men jag kan känna medkänsla med huvudkaraktären ändå. Det är inte hans fel att läggningen har drabbat honom och det måste vara så svårt att kontrollera! Man måste ha ett otroligt svårt liv om man känner som han. Ett helt liv av utanförskap, hemligheter, skam och självhat. Jag tycker att det förmedlas i boken vilket leder till större förståelse för problemet och föder medkänsla, vilket är bra. Handlingarna går såklart inte att försvara, det är fruktansvärt, men jag förstår problematiken bättre och dömer mindre efter att ha läst Lolita.

Tack för komplimangen, det värmer. =) Gott nytt år till dig också!

besöksräknare