lördag 14 juli 2012

Hittade en skatt i Vingåker

Jag har släktingar i Vingåker - en gudsförgäten håla helt utan mål och mening. (Förlåt om jag trampar nån på tårna, men det är sanningen.) Helt nyligen var jag på besök hos mina kära släktingar där och insåg, ungefär halvvägs in mitt besök, att min medhavda bok inte skulle räcka till tågresan hem.

Den ena släktingen med familj hade förvisat alla sina böcker upp på vinden i något slags försök att skapa ett modern och stilrent hem (Hem utan böcker!? Stil utan böcker!?). Släkting nummer två hade ett mycket magert utbud i bokhyllan varav ungefär hälften var biografier och självhjälpsböcker och hälften var böcker på finska. Oron började gnaga i mitt inre.

Vingåker visade sig (föga förvånande) sakna en bokhandel.

Jag besökte en second hand-butik. Deras utbud av böcker låg huller om buller i en (två?) kartonger precis innanför dörren. På en skylt stod det "gratis böcker" och ett svagt hopp tändes i mig. Tyvärr förstod jag snabbt varför de skänktes bort. Alla var kioskromaner från innan 1980. På den andra second hand-butiken var kvaliteten något högre, men utbudet snålt, och jag är kräsen gällande vad jag läser. På second hand-butik nummer tre fanns det massor med böcker, fick jag berättat för mig, och vissa kostade bara fem kronor! Tyvärr hade de bara öppet mellan 10 och 13 på lördagar och jag var inte där en lördag.

Jag stod en stund och stirrade med misstro i blicken på pockethyllan på ICA. Bara deckare och skit. Jag lovade mig själv att om jag inte hittade nån bok så skulle jag köpa dataspelstidningen Level i stället.

Second hand-butik nummer fyra öppnade inte förrän klockan 11.00, så medan jag väntade tittade jag in på biblioteket, som otroligt nog var öppet. Alldeles innanför dörren stod en vagn med utgallrade böcker som var gratis. Utan några större förhoppningar ställde jag mig och tittade. Jag noterade att alla böcker såg nya och fräscha ut. Sen såg jag den här boken:Jag tycker om att läsa japanskt eftersom landet fascinerar mig, så jag blev väldigt glad av att hitta boken som verkade helt oöppnad och ny.

Sen såg jag den här, som är en modern medeltida djurbok i en fantastiskt fin bindning:Krokodil
 Och den här som jag har läst fint om hos Stänk och flikar:


Och den här av en kinesisk poet:

Och sen denna seriebok:

Och denna:


Alla var helt nya och oöppnade. Biblioteket hade inte ens satt streckkoder på dem, de var orörda. Jag vet inte hur många gånger jag tittade på skylten där det stod "Varsågod. Gratis." för att vara säker på att allt inte bara var en önskedröm. Men nej, det fanns till och med en pil som pekade från skylten mot böckerna. Åh, jag kunde ha tagit ännu fler, men jag tänkte att Vingåkerborna säkert behövede böckerna mer än jag. Det enda jag inte förstår är varför biblioteket skänkte bort så fantastiskt fina böcker! Jag tänkte gå in och fråga, men jag gjorde det inte. Om du råkar befinna dig i Vingåker inom den närmaste framtiden så gå in på bilbioteket och kika om det finns något för dig där!

Jag gick aldrig till second hand-butik nummer fyra.

4 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilka fantastiska fynd! Så bra att de kommer till dig som kommer att uppskatta dem. Hoppas att de övriga bokskatterna hittas av andra lyckliga bokälskare.

Emma sa...

Ja!!

lustigkulle sa...

Oj, Oj!

Allihop är fynd!

Emma sa...

Ja! Helt galet... Tack för tipset om Rilke! =)

besöksräknare