söndag 29 januari 2012

Min förbisedda tävling - här är svaren!

Jag förstår att ingen ville gissa mina julklappsböcker när det inte fanns något pris förutom äran. Men här är svaren!




Jag har läst ut Solsken hela dagen (Assarserier). Den var rolig. Jag hade inte läst så mycket Assar innan, bara enstaka strippar i tidningen, men jag gillar lantligheten och bisterheten och den svarta humorn.

Jag har läst litegrann här och där i Nils Ferlins dikter, jag har svårt för att läsa många dikter på en gång för de säger så mycket att man inte kan ta in för mycket samtidigt. 

Metro 2034 har jag inte börjat läsa än, men det ska bli spännande. Jag gillade Metro 2033 och hoppas att uppföljaren inte är sämre, vilket jag är lite lite rädd för. Kanske därför jag skjuter på läsningen lite lite...

Februari i förskott

Jag ligger efter med läsningen av januari månads utmaningsbok, var tvungen att ta paus i läsningen av Godnatt, jord för att över huvud taget komma igång och nu har jag dessutom insett att jag måste läsa en kursbok mitt i allting.

Men det hindrar mig inte från att börja fundera på vilken dansk bok jag ska välja i februari! Jag hoppas att det är ok med ickeprosa för jag är väldigt nyfiken på Jesper Juuls böcker om barn.

tisdag 24 januari 2012

Tematrio: August m.fl.

Lyrans tematrio för denna vecka relaterar till August Strindbergs födelsedag den 22 januari. Men eftersom hon tror att deltagarantalet skulle sjunka kraftigt om hon bad oss lista tre av de Strindberg-böcker vi har läst, så låte hon oss lista tre av våra bästa svenska klassiker. Tur för mig eftersom jag inte har läst en enda bok av Strindberg (och inte känner nån lust heller eftersom jag tror att de är torra och tråkiga). Fantastiska svenska klassiker har jag däremot läst många. Hur ska jag kunna välja!?

Ok, här då:

1. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
2. Godnatt, jord av Ivar-Lo Johansson
3. Bröllopsbesvär av Stig Dagerman

Alla utspelar sig på Sveriges landsbygd och det är lite grovt och tystlåtet  och bistert, men samtidigt svartroligt, poetiskt och vackert. Naturen är väldigt närvarande och för mig är allt väldigt svenskt. De här böckerna får mig att längta hem.

måndag 16 januari 2012

Godnatt, jord och nordenutmaningen

Läser Godnatt, jord innan jag somnar. En bok som jag har tänkt var torr och tråkig, men som är underbar, som så ofta... Tänk att vårt svenska kulturarv har ett så poetiskt språk! Man kanske till och med skulle ge Utvandrar-serien en chans. Jag tror det var i samband med tvångsläsningen av en del i den serien i åttan på högstadiet som jag fick skräck för torra och tråkiga svenska klassiker. Men tänk om den är bra nu? Tänk om den är lika poetiskt vacker som Godnatt, jord? Man vet aldrig.

För övrigt har jag hittat en bok från Färöarna på mitt bibliotek: Regler - ett brott av Tóroddur Poulsen. Den verkar vara ganska annorlunda. Kanske lite som Skymningsinferno, vi får väl se. Spännande är det i alla fall! Jag gillar den nordiska utmaningen!

måndag 9 januari 2012

Januaribok!?

Vad ska man läsa från Färöarna i nordenutmaningen!?! Jag känner inte igen en enda författare därifrån! Det får väl bli första bästa som finns på bibblan. 
Läskigt...

fredag 6 januari 2012

Gissa julklappsböckerna!

Jag fick tre böcker i julklapp. Den som kan gissa vilka utifrån dessa fragment vinner!








Svaren kan komma vilken dag som helst så passa på att gissa hej vilt! Lycka till!

onsdag 4 januari 2012

Årsberättelse 2011

2011 har varit ett bra läsår för mig. Med bloggandet har det gått lite upp och ner, men nu får ni ett långt första inlägg år 2012 som kompensation!

De bästa.
Topp 5 bland 2011 års utlästa böcker är:

1. Blindheten av José Saramago


 Boken hittade jag på Emmaus för en tia och det var första gången jag läste något av denne nobelpristagare, men säkert inte sista. Blindheten är en farsot som drabbar världen som pesten. Den ena människan efter den andra faller offer för den och ser bara vitt. Till en början ordnas platser på särskilda anstalter för de blinda, men med allt sämre omhändertagande allt eftersom antalet insjuknade blir allt större, tills de en dag inte får någon hjälp alls. 

Boken har så mycket! Var ska jag börja? Ok för det första: jordens undergång typ, ni vet zombies, apokalypsen, alla människor drabbas, samhällets sönderfall osv. Vilket jag gillar skarpt. Och så det här som nobelpriset prisar, nämligen Det Allmänmänskliga. Utsatthet, kärlek, maktspel, överlevnad, lojalitet. Hur vi är som människor och hur vi reagerar i olika situationer (är det inte konstigt att det kan vara så intressant?).

Sidorna är extremt tätt skrivna, men jag kunde knappt lägga boken ifrån mig när jag läste den. Så bra!


2. Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Marques


Denna storslagna roman är något alldeles utöver det vanliga! En äkta kärleksroman! Kärlek som håller i sig i över 50 år utan att avta det minsta! Vi följer en man och en kvinna från det att de är 15-20 ungefär och förälskade, tills de är i 70-årsåldern och ser tillbaka på sina liv. Kvinnan dissar mannen redan när de är unga och gifter sig med stans mest eftertraktade karl, men mannen ger inte upp utan bestämmer sig för att vänta på henne hela livet om det skulle behövas. Hur realistisk boken är? Det är helt ovidkommande. Det här är García Marques och allt är möjligt.


3. Kamalas bok av Inger Edelfeldt

Efter ett tips från en kompis från min hemstad. Tack! 

Huvudpersonen i Kamalas bok är ungefär som jag när jag var lite yngre. Innan jag hade gått hos psykolog och fått ordning på vad som var känslor och vad som var tankar i mitt liv ungefär. Innan jag förstod att jag kunde påverka mitt liv på egen hand, så kändes det typ så här. Jag är så glad att Inger Edelfeldt har skrivit den här boken för jag tror det är många som känner eller har känt så. Att man nöjer sig med sitt liv så som det bara blev, men inuti känner ett tomrum, ett missnöje, ett vrål som man inte vet var det kommer ifrån och vad man ska göra av. Som man mest bara är rädd för och försöker pressa tillbaka.


4. En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa


Den här boken är inte så storslagen och jag är lite förvånad att den kommer med på min topp 5-lista, men den var faktiskt en av mina bästa läsupplevelser 2011. Boken handlar om en gammal man, en matematiker, som har tappat minnet. Han minns bara 80 minuter åt gången. Den handlar också om hans nya hemhjälp, en medelålders kvinna, och hennes 10-åriga son som båda, trots att han har glömt dem inför varje nytt arbetspass, fattar tycke för mannen. 

Jag tycker om boken för att jag riktigt kunde känna lukten av gamla dammiga böcker och heltäckningsmattor hemma hos farbrorn när jag läste den. Den är stillsam och fin och jag tycker om att den handlar om relationen mellan en gammal människa och hans hemhjälp, förmodligen för att jag har jobbat mycket inom hemvården själv. 


5. Lolita av Vladimir Nabokov


Mycket svårt att välja femte boken, men Lolita vinner för att den var rolig, absurd och tragisk att läsa. 
I den ordningen.


Statistik.
  • År 2011 läste jag 31 böcker. Färre än förra året, men några fler än åren innan jag började blogga. 31 böcker ger ett genomsnitt på 0,6 böcker i veckan.
  • Jag har läst böcker från 13 olika länder: Sverige (8), Storbritannien (5), Japan (3), USA (3), Ryssland (3), Australien (2), Tyskland (1), Finland (1), Island (1), Frankrike (1), Chile (1), Colombia (1), Portugal (1)
  • 12 böcker var skrivna av kvinnliga författare
  • 19 böcker var skrivna av manliga författare.
  • Jag läste böcker av 28 olika författare. Av dessa var 9 kvinnor och 19 män.

Det nya året.
Just nu är jag väldigt sugen på att läsa läsa läsa. Allt möjligt som jag inte har läst! Det finns så många fantastiska böcker! Jag skulle vilja läsa mer om invandrare, andra kulturer, bli upplyst om hur det är och lite mindre fördomsfull. Boken jag läser just nu är bra på det, Theodor Kallifatides Det sista ljuset. Jag lånade den på nyårsafton ur min svärmors bokhylla bara för att den utspelar sig en nyårsafton och den är mycket bra. Jag tycker om när böcker bara av ingen speciell anledning visar sig för mig och säger "mig har du aldrig sett, men här finns jag!" och så är de fantastiska. 

Jag önskar att jag kunde lova att skriva lite oftare, men det kan jag inte. Jag skriver när det faller sig så. 
Sån är jag. 
Till sist vill jag önska er alla ett gott nytt år!
besöksräknare