måndag 4 juli 2011

Sommarenkät

Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?
Hm, nu känner jag mig som att jag är tretton år, men min första tanke är faktiskt Harry Potter! Vore inte det roligt och spännande?

Vilken bok ska du börja på härnäst?
Det kommer nog att bli John Ajvide Lindqvists Lilla Stjärna. Den har legat länge brevid min säng och väntat.

Hur får du oftast boktips?
Ser vad som finns på hyllorna på Pocket Shop och på biblioteket. Min klassikerlista som jag försöker beta mig igenom ger mig också tips. Vänner och bekanta, bokblogar och dagstidningar kan också hjälpa.

Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?
Gammal kurslitteratur tror jag. Global Pop och Musiketnologi från musikvetenskap A får nog gå åt.

Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?
Jösses... Nån slags visdomsbok tror jag för att inte allt ska gå helt åt helvete. Men jag har inte läst den. 

Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?
Jag skriver nog in mig själv i Dimitrij Gluchovskijs bok Metro 2033 Den sista tillflykten. Nej, det är nog inte en särskilt trevlig värld att vara i, men när jag läste den boken saknade jag en kvinnlig karaktär. Det fanns inte en enda! Bara en död mamma. Jag skulle vara den tuffa kvinnliga stalkern som kommer till huvudpersonens undsättning när han är ensam ovan jord och attackeras av monster.

Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?
Det är nog Joyce Carol Oates och jag skulle bara fråga efter hennes autograf.  Jag har ingen rätt att gräva i hennes privatliv eller störa henne med dumma frågor.

Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?
Om att komma ur en kris tror jag. På något vis.

Vilken typ av böcker behövs det fler av?
Böcker om homosexualitet som faktiskt når ut till folk. Jag läser aldrig något om människor som är homo och jag läser ändå relativt mycket böcker från blandade genrer.

Finaste budskapet från en bok du har läst?
Kanske budskapet att se människor från Tove Janssons berättelse/novell om det osynliga barnet.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vilka svåra frågor, fina svar

Emma sa...

Ja, det var en rolig enkät! Jag hittade den hos Bokhora. Glömde jag skriva...

besöksräknare