måndag 5 juli 2010

Världsbibliotekslistan

Den här listan som har dykt upp på lite olika bloggar har jag haft i min ägo i kanske 10 år och bockat av titlar på allt eftersom. Jag har väl läst ungefär en tredjedel av böckerna nu och läser bara de som jag är sugen på att läsa. Jag tänker att de jag inte är så sugen på att läsa just nu kanske jag vill läsa om 10 år, eller 20. Jag orkar inte lägga upp hela listan på bloggen och kryssa för vilka jag har läst, kan inte tänka mig att någon är intresserad heller, men det är kul att ha den för att få lite tips och motivation ibland.

Men jag tycker att det är lite för gubbtätt på listan så jag skulle vilja lägga upp en egen best of-lista med bara damförfattare i stället. Här kommer den i alfabetisk ordning:

Allende, Isabel: Andarnas hus
Angelou, Maya: I know why the caged bird sings
Axelsson, Majgull: Aprilhäxan
de Beauvoir, Simone: Det andra könet
Benedictsson, Victoria: Pengar
Blixen, Karen: Den afrikanska farmen
Boije af Gennäs, Louise: Stjärnor utan svindel
Boye, Karin: Kallocain
Bremer, Fredrika: Hertha
Brönte, Charlotte: Jane Eyre
Frank, Anne: Anne Franks dagbok
Fredriksson, Marianne: Simon och ekarna
French, Marilyn: Kvinnorummet
Jansson, Tove: Pappan och havet
Linderborg, Åsa: Mig äger ingen
Lindgren, Astrid: Bröderna Lejonhjärta
Lagerlöf, Selma: Gösta Berlings saga
Malmsten, Bodil: Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
Oates, Joyce Carol: Blonde
Rowling, J.K.: Harry Potter-serien
Smith, Zadie: Vita tänder
Stridsberg, Sara: Drömfakulteten
Tohrvall, Kerstin: Det mest förbjudna
Tuominen, Mirjam: Flickan som blev en växt
Wennstam, Katarina: Flickan och skulden

Vilka böcker tycker du platsar på en lista med världens bästa litteratur av kvinnliga författare?

12 kommentarer:

Frida sa...

Jane Austen kanske borde få vara med? Jag älskade Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol! Jag är även svag för Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. Precious av Sapphire var ju ett riktigt guldkorn. Det här var lite roligt ju :) Jag ska nog ta inspiration av dig här och få ihop en lista med kvinnliga författare (även sådana jag inte läst) och sedan 'bocka' av. Hoppas det är ok att jag lånar din lista. Jag länkar självklart!

Anna sa...

Så kul att du gjort en damlista! Jättebra urval tycker jag - blir genast sugen att läsa några av dem som du har med på listan!
Jag ser att det skulle kunna vara någon på P och då föreslår jag Sylvia Plath - glaskupan.En av de bästa böcker jag läst och som min nästanvuxna tonåring läste i höstas och också tyckte mycket om. Bokhälsningar från Joanna

Emma sa...

Tack för era tips!

Frida: Jag har bara läst Anna Gavalda, jag tyckte också att "Tillsammans är man mindre ensam" var jättebra. Får ta och kolla upp dina andra tips! Jane Austen är förstås ett måste på en sån här lista.

Joanna: Ja! Hur kunde jag glömma Sylvia Plath? Glaskupan ska givetvis vara med!

Frida sa...

Jag la till några böcker till i svarsfältet på min blogg som jag själv inte läst än, men kan tänka mig passar på denna lista.

Harper Lee som skrev To kill a mockingbird är väl kvinna?

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul med en lista över kvinnliga författare! Jag tycker att En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, Precious av Sapphire, Penelopiaden av Margaret Atwood, Flicka möter pojke av Ali Smith samt Bryta om av Åsa Anderberg Strollo också platsar på listan.

Jag minns också Hasse Alfredssons Varför är det så ont om Q. Älskade också den uppläsningen. Då måste du ta och pröva lyssna på någon ljudbok!

Läsa på toan gör jag med! Man måste ju ta till vara på stunderna! :)

Frida sa...

Åh. Jag fick kassettbandet med Hasse Alfredssons Varför är det så ont om Q i julklapp på julaftons morgon. Jag satte genast in det i min freestyle och lyssnade. Min syster fick ett annat band och så satt vi i soffan och lyssnade tillsammans. Minnen :)

Lyrans Noblesser sa...

Rolig idé, jag har också gjort en lista :-)

Ingrid sa...

En väldigt fin idé, tycker jag. Det behövs mera fokus på de bästa kvinnliga författarna. Nu får jag fundera på en egen lista...

Lilla O sa...

Jag har gjort en egen lista, inspirerad av din, men med några fler namn. Kul idé!

http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/07/11/garanterat-gubbfritt/

Emma sa...

Kul att ni kommer på så många bra författare och böcker! Och roligt att se era egna listor. Jag har blivit påmind om många böcker som borde vara med på min lista, får göra en bättre och komplett någon dag.

Anonym sa...

Jag har också lagt upp en lista på min blogg nu, kul ide =)

http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/07/14/25-kvinnliga-favoritforfattare/

Bokslukaren sa...

Jättebra idé att skapa en lista över kvinnliga favoritförfattare! Det gav mig en hel del lästips för framtiden. Min lista finns på http://recensenten.bloggproffs.se

besöksräknare