lördag 12 januari 2013

Årsberättelse 2012

Året har gått och ett nytt börjar och här följer en sammanfattning av mitt bokår 2012. Mitt bloggande har inte varit särskilt aktivt och om det finns någon som lider av det ber jag om ursäkt. Jag försöker i alla fall att uppdatera högerspalten med vad jag läser för böcker för tillfället. Vem vet, kanske blir 2013 annorlunda?

De bästa:
De fem böcker som berörde mig mest under året var dessa:

1. Underjorden av Malte Persson


För att jag hittade tillbaka till lyriken genom den och för att jag tycker om när vardagen görs magisk.

2. Det sista ljuset av Theodor Kallifatides


För att den fick mig att minnas hur få personer jag känner som inte är födda i Sverige, något som jag allvarligt behöver göra något åt. Och förstås för att det är en mycket bra bok!

3. Godnatt, jord av Ivar Lo-Johansson


För hur en tung tillvaro kan beskrivas på ett otroligt poetiskt och vackert sätt. För citat som detta: I fläktar av oändlig melankoli drev tövinden över deras pannor och händer. I de våta snåren snyftade det av februaridagens gråt. För att ha fått lära sig något om hur Sverige var förr.

4. 1Q84 av Haruki Murakami
För att Murakami återigen skriver sånt som jag tycker om att läsa och för att det var en trilogi att njuta av att fastna i.

5. Onåd av J.M. Coetzee


För att den handlar om förändring och närhet till andra människor. För att det gör mig glad att se saker från nya perspektiv.

Statistik:
  • Under 2012 läste jag 32 böcker. En bok mer än förra året. Normalt för att vara jag.
  • Jag läste böcker från 11 olika länder. Sverige (10) , USA (7), Japan (7), Frankrike (1), Sydafrika (1), Afghanistan (1), Storbritannien (1), Färöarna (1), Norge (1), Island (1), Portugal (1)
  • 19 böcker var skrivna av män, 9 böcker var skrivna av kvinnor
  • Jag läste böcker av 28 olika författare. Jag återkom tll Murakami och Malmsten som är två av mina favoriter.
Det nya året:
I slutet av den här månaden blir jag klar med min långa utbildning och jag har redan fått ett jobb, så jag vet vad jag har att göra framöver och förhoppningsvis blir det mer tid över för läsande och bloggande. Jag var på biblioteket igår och insåg att jag kunde låna hem en massa böcker om jag ville, för jag skulle ha tid att läsa igenom dem nu när jag inte längre måste läsa kurslitteratur. Jag lånade de första två The Walking Dead-albumen och de första två Persepolis-albumen som jag inte har läst förut. Dessutom en bok om bonsai och så Marguerite Duras Älskaren. Härligt!

Gott nytt läsår till er alla!

Inga kommentarer:

besöksräknare