onsdag 23 november 2011

Nordiska utmaningen

På novembers tema Finland läser jag just nu Arto Paasilinnas Kollektivt självmord

När jag började läsa förvånades jag över hur ofräsch den kändes och kollade... innehållsförteckningen, tänkte jag skriva... Vad heter det? Informationen? Kommentarerna? Neeej... Där det står bokens originaltitel och utgivningsår och tryckår och sånt där?

Hjälp! Vad heter det!? Finns det något ord?

I alla fall så såg jag att boken var skriven 1990. Det känns mycket längesen. Ingen använder mobiltelefon, ingen använder internet, alla betalar kontant och det skickas mängder med fysiska brev. Kvinnosynen är stapplande och förutsägbarheten är passande nog c.a. 90 %.

Och så tycker jag inte att den är så rolig som jag hade fått intrycket av. Jag har inte skrattat en enda gång. Jag väntar mest på att berättelsen ska komma igång (har läst halva). Den är också mycket FINSKARE än jag trodde! Gubbig på nåt vis (hej hej fördomarna).

Jag skulle inte säga att den är dålig, den är helt enkelt bara ganska ointressant.

5 kommentarer:

Monika sa...

Hmmm, det är den jag tänkte ta nästa gång Finland dyker upp, i maj alltså. Kanske ska man tänka om, fast jag är uppvuxen utan mobil, internet och betalkort så kanske känner jag mig mer hemma med den. Ja, det ska i alla fall bli kul att höra vad du tycker när du läst klart.

...med näsan i en bok... sa...

Åh, men jag ålskade den boken och älskar Paasilinnas karga humor...har läst många av hans böcker. Men sant är att man 1990 inte hade mobiltelefon och att man skickade brev på post...

Lotten sa...

Jag läste också en Paasilinna, men en annan. Reflekterade inte över den biten faktiskt. Recensionen får bli nästa vecka:-)

Emma sa...

Vad roligt att ni tycker så olika än jag! =) Vi får se hur det känns när den är utläst.

När jag läste en bit på tåget på vägen hem nämndes faktiskt en dator och något som lät som internet, men jag förstod inte riktigt sammanhanget. Det var väl ingen som använde internet 1990? Jag började typ -94 och då var jag ganska tidig. Inte för att jag menar att man måste nämna dagens teknik för att en bok ska kännas fräsch, jag trodde bara att den var nyare än så. Förväntningarna var felinställda.

Ellison sa...

Intressant, jag har precis läst Harens år av Paasilinna i utmaningen och kommit fram till samma slutsats. Tyckte inte alls boken var rolig - mest tråkig faktiskt. Min recension kommer upp om en vecka :)

besöksräknare