tisdag 29 juni 2010

Välkommen

Hej och välkommen till min bokblogg!

Jag heter Emma och jag älskar att läsa böcker. För mig är läsandet ett sätt att få utlopp för alla mina olika sidor som person. Jag menar, på grund av alla omständigheter, möten och tillfälligheter i mitt liv så har jag utvecklat vissa sidor av mig själv mer än andra. I det här livet som jag lever har jag blivit en sån som pluggar, bor i korridor, kan spela instrument, sommarjobbar inom vården, tycker om godis, är dalkulla, har skilda föräldrar, har sladdissyskon, sitter på facebook. Det är mitt liv och det är vad jag har.

Men hur hade det varit att vara ung på 70-talet? Hur hade det varit att växa upp i ett annat land? Hur hade det varit att vara läkare på 1800-talet? Hur hade det varit att vara världsmästare i något? Hur hade det varit att ha upplevt krig? Hur hade det varit att ha andra föräldrar än mina? Hur hade det varit att bo i skogen? Hur hade det varit att vara man?

När jag gick på mellanstadiet och hade varit på besök på gammelgården i min stad var jag både frustrerad och ledsen över att jag inte kunde få uppleva det där gamla livet på riktigt. Få bo i en röd timmerstuga, ha enkla redskap, koka mat över öppen eld eller kanske vedspis, inte ha el och vatten, ha andra kläder, sova flera i samma säng och så vidare. Jag ville hoppa in i en tidsmaskin och vara där på riktigt, leva det livet. Men jag kunde inte det!

Men när jag läser så får jag leva det livet. I alla fall så nära som det går. Jag får vara sjöman på ett valfångstfartyg i Stilla Havet, jag får vara klädarbetare i 1700-talets Stockholm, jag får vara polis och jaga psykopater i Norrland, jag får vara en japansk modell, jag får vara 35 år och förföra småpojkar, jag får vara magiker i en helt annan värld, jag får åka bakåt och framåt i tiden, träffa vampyrer, spöken, zombies, jag får vara stark och svag, offer och förövare. Jag får drömma och minnas mina andra liv för en stund.

4 kommentarer:

Lisa H sa...

Hej och välkommen till bokbloggsvärlden! :)
Jag känner exakt igen mig i din beskrivning. Det är ju därför man läser! För att liksom prova att vara någon helt annan och någon helt annanstans för en stund :)

Emma sa...

Tack så mycket! Det känns bra att vara här! =)

Dolly sa...

Vilken fin hyllning till läsning! Och vilket bra sätt att inleda en bokblogg :) Lägger till din blogg i readern och hoppas på fortsatt bra och inspirerande läsning.

Emma sa...

Tack Dolly! Vad glad jag blir!

besöksräknare